2014. február 13., csütörtök

Szonáta a zöld házban 10

Megkezdődött az értekezlet, és ő maga elé húzott egy papírt és firkálgatni kezdett. először csak kriksz-krakszokat, amiből aztán fokozatosan kialakult egy karikatúra. Máskor szórakoztatta ez a tevékenység, hogy kollégáiról készített karikatúrákat, de most valahogy elkalandoztak a gondolatai. Végül aztán abbahagyta a rajzolást. A rá váró napra gondolt, és a feladatokra, amelyeket el kell végeznie. Először is felcsörgeti azt a disznót, és jól ráijeszt, hogy épp eleget tud a kisded játékairól ahhoz, hogy jó időre kivonja őt a forgalomból, aztán pedig újabb találkozót beszél meg vele. Lehet, hogy csak több pénzt akar kicsikarni belőle. Végül is csak attól függ, hogy miféle információi vannak, mert kampány időben mindennek felszökik az ára. Van, aki látatlanban a dupláját hajlandó fizetni azért, hogy egy információ ne jelenjen meg. Lehet, hogy licitálnia kell? Gyakran történt meg, hogy egy leleplező információért szabályos licitversenyt kellett folytatni, hogy az ne a konkurenciánál jelenjen meg. Igaz, ebben az esetben az információ már tárgyiasult, és bizonyítékkal volt alátámasztva.
Aztán gondolatai a tegnap hajnali gyilkosságra terelődtek. Mi is az, amit eddig tud?
Áldozat neve: Tavasz Friderika
Életkora: 20 év
Vélhetően egyedül élt, hiszen a lakásban semmi jele nem volt annak, hogy más is lakott volna ott. Csak most tűnt fel neki, hogy a rendőrség mennyire szűkszavú volt a gyilkosságot illetően. Ha jól belegondolt, két bővített mondattal elintézték, aztán jöhettek a kérdések, amelyek azonban már nem a gyilkosságra vonatkoztak. Máskor a rendőrség azzal kezdi, hogy feltérképezi az áldozat családi hátterét, baráti kapcsolatait. Persze, lehet azt mondani, hogy az idő rövidsége miatt most erre nem jutott idő. Node, ki a franc sürgette a rendőröket, hogy alig pár órával a gyilkosság után sajtótájékoztatót tartsanak, amikor a nyomozók még semmit se tudnak? Ráadásul, olyan lehetetlen időpontra teszik a sajtótájékoztatót, amikor senki se megy el. Hacsak, nem az volt a cél, hogy senki se legyen ott. Hiszen valószínűleg ő se ment volna el, ha történetesen nem a rendőrök előtt ér oda a helyszínre.
Luciának alapos volt a gyanúja, hogy valaki sumákol ebben az ügyben. Épp ezért neki az a kötelessége, hogy kibogozza a szálakat. Nem mintha az igazság bajnokának érezte volna magát, de tapasztalata szerint az ilyen esetekben derülnek ki a legnagyobb disznóságok.
Legközelebbi teendője tehát az lesz, hogy feltérképezi a lány baráti körét, beszél a szomszédaival. Még ma újra elmegy abba a házba, ahol a lány lakott, és ahol tegnap hajnalban már járt. Persze óvatosnak kell lennie, nem szeretne belefutni az egyik nyomozóba, még kínos kérdéseket tehetne fel. Miklós szavai elárulták, hogy amúgyis gyanakszik rá, és köszönhetően a saját hülyeségének gyanúja csak megerősödött. Még mindig remegett a dühtől, hogy úgy viselkedett a férfi közelében, mint egy hülye tinilány az első randevún. Elvörösödött, dadogott, nem találta a szavakat, nyeglén viselkedett. Szóval, nem úgy, mint egy harminc éves nő, hanem mint egy tizenöt éves csitri.
Arra eszmélt, hogy a szomszédja jó erősen a bokájába rúg. Odapillantott, és már éppen vissza akarta adni a rúgást, amikor a nevét hallotta. A főszerkesztő szólította, és a korrupciós ügy iránt érdeklődött,  hogy megvan e az anyag, amit a holnapi számba igért. Pironkodva kellett elismernie, hogy átverték, és az anyag késni fog, mire egy bosszús szemöldökrántás volt a válasz.
Xxx
Épp azon filozofált, hogy milyen élvezettel fogja megropogtatni informátorának a mogyoróit, ha egyszer a kezébe kerül, amikor valaki hátulról megkocogtatta a vállát. Ica volt az a belügyi rovat felelőse, aki a vörösnek egy olyan árnyalatában pompázott, ami már nem is létezett. Azzal szokott dicsekedni, hogy a fodrásza direkt az ő számára keveri ki ezt az árnyalatot. Tudta róla, hogy mennyire utálja, legszívesebben egy kanál vízben megfojtaná, mert féltékeny rá a főszerkesztő-helyettes miatt, most azonban negédes mosolyt erőltetett magára, és úgy csicseregte.
- Remélem, nem okoztam túl nagy fájdalmat, de olyan elgondolkozott voltál, hogy nem hallottad meg, amikor a főnök szólított.
A bokája még mindig sajgott, és tudta, hogy ha a másik tudott volna kétszer akkorát rúgott volna beléje, így aztán csak annyit válaszolt, hogy a fociban az ilyen rúgásokért szokták a bírók a piros lapot felmutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése