2016. december 24., szombat

A freskó legendája 35.



Felvihogott, mintha valami nagyon tréfásat mondott volna. Hilarius megbotránkozva nézett Valeriánra, erre a gnómra, aki vénségére úgy összetöppedt, mint egy négyéves kisgyerek, és úgy látszik nemcsak a látását, de az eszét is elvesztette, hogy éppen egy inkvizítort avat be a titkaiba.
  Fogadok, most azon töprenkedel, hogy honnan tudom ezeket a dolgokat, talán olvastam a könyvet?
 Olvastad?
– Nem olvastam, de Rogerius sokat beszélt Bacon könyvéről. Öregkorára ő is roppant fecsegő lett, ha akadt hallgatósága, és én mindig meghallgattam, Gyulával ellentétben, aki csak legyintett, hogy azok csak egy vénember sületlenségei. Bacon szerint az Atlantisziak birtokában voltak a lapidus philosophorumnak, amit mi csak bölcsek kövének hívunk, és ennek a segítségével képesek voltak előállítani az aurum non vulgit, ami a Materia Prima átváltoztatását jelenti, amely maga az ember. Az előbb nem véletlenül mondtam a bűnbeesés előtti állapotot teljességnek. Platón2 egy másik művében ír egy harmadik nemről is, amelyik nem volt se férfi se nő, hanem a kettő együtt. Platón androgünnek nevezte ezt a harmadik nemet, amelyik egyesítette a férfi és a női természetet, és ezért tudott az Istennek is vetélytársa lenni, hogy az már a hatalmát féltette tőle. Ezt a problémát pedig úgy oldotta meg, hogy álmot bocsájtott a teremtményére, és szétválasztotta a férfi és a női természetet, két külön testet alkotva.
Hilarius felháborodásában elvörösödött.
  Istentelen eretnek, még az Úr igéjét se tiszteled, és kiforgatod a szentírás szavait!
Valerián újfent megvonta a vállát.
  Legyen a te hited szerint.
Az ezután következő események pillanatok alatt játszódtak le. Hilarius arra figyelt fel, hogy a Gyerk, aki a bejáratnál állt rongybábuként csuklik össze, és a semmiből felbukkan Péter alakja, akinek valami sátáni gonoszság ült ki az arcára, és feléjük dobott valamit. Hilarius arca elé kapta a kezét, mert azt gondolta, hogy Péter őt vette célba, de nem találta el semmi. Kinyitotta a szemét, és aggodalmasan a földön fekvő Gyerkhez sietett, aki már magához tért, és csak fel kellett támogatni. Gyerk rögtön Valeriant kereste a szemével, és kiáltására ő is odanézett. Valerian a földön feküdt, és nem mozdult. Gyerk megvizsgálta, de már ránézésre látszott, hogy nincs benne élet, amit véres, hófehér haja is elárult, amelyet az a kő okozott, ami homlokon találta. Péter úgy látszik jól célzott. Gyerk olyan fájdalmasan nézett rá, hogy Hilarius szíve belesajdult.
– Meghalt – közölte a nyilvánvaló tényt.
– Péter ölte meg. – fejezte be Hilarius – Honnan tudta egyáltalán, hogy él?
– Gondolom, amikor a könyvet kereste, kiásta a csontvázat, és valami ismertetőjelből rájöhetett, hogy nem az, akinek hitték. Valeriánnak gyerekkorában el volt törve a lába, ami nem forrt jól össze, és rövidebb volt, mint a másik.
– De hát miért kereste a könyvet? – értetlenkedett Hilarius
– Valahol hallhatta, hogy mennyire értékes, hogy a zarándokok hogyan próbálták meg ellopni, ezért Gyula háta mögött próbálta megszerezni. Pétert ugyanis csak a kapzsiság vezette, amikor kitartott Gyula mellett, mert valami hasznot szimatolt. Mikor a sírban nem találta a könyvet, rögtön tudta, hogy csakis Valeriannál lehet, és idejött, hogy elvegye tőle. Arra azonban nem számított, hogy te is itt leszel, ezért aztán menekülőre fogta a dolgot, előtte azonban még bosszúból megölte Valeriant.
Hilariusnak hirtelen felrémlett, hogy Péter, mikor a követ eldobta, valamit kiáltott Valerian felé „Meghalsz, sátán!”, ami egy ősi formula volt, amikor az eretnekeket megkövezték. Lehet, hogy őt meg se látta, annyira Valerianra koncentrált, és mikor észrevette, már semmit se tudott tenni, így aztán elmenekült. A kérdés csupán az, mit fog ezek után tenni? És egyáltalán, mit szólnak a kolostorban az ő eltűnéséhez? Ha jól számolja, már egy egész napja annak, hogy eljött a kolostorból. Valakinek csak feltűnt, hogy nincs ott. Ha másnak nem, akkor a szerzeteseknek feltűnhetett, hogy nincs jelen az áhítatokon. Habár az elmúlt hónapokban előfordult, hogy mulasztott egy, két alkalmat, de amióta perjelnek választották, mindig ott volt. Ezért is lehetett az feltűnő, ha egymás után több alkalommal is hiányzik.
Hirtelen, mint villám hasított bele a felismerés, hogy micsoda felelőtlenség volt a részéről elhagyni a kolostort. Mint mikor a pásztor gondol egyet, és sorsára hagyja a gondjaira bízott nyájat. Ez is csak egy újabb bizonyítéka a vezetői alkalmatlanságának. Egy vezető semmilyen körülmények között nem hagyhatja el azt a helyet, amit az Úr akarata kijelölt neki, hiszen bármikor történhet olyasmi, amiért az alája rendeltek hozzá fordulnak tanácsért, és akkor a vezetőnek bölcs tanácsokkal kell őket irányítani. Ennyit megtanult a munkája során, ami szükségessé tette, hogy különböző fejedelmi udvarokban forgolódjon.
Gyerk úgy látszik kitalálta a gondolatait, mert azt mondta, hogy az ő helye most az övéi közt van, mert kitudja, hogy Péter miben mesterkedik most, hogy nem sikerült a terve. A folyosó egyik ága a templomba vezet, így észrevétlenül visszajuthat a kolostorba. Habár Hilariusnak semmi kedve nem volt, hogy újra elmerüljön a sötétségbe, ahol még azt se fogja látni, hogy hova lép, de azért belátta, hogy Gyerknek igaza van.
Végszóra Márton is előkerült, aki valahonnan kerített egy fáklyát, amivel az utat világította meg, így Hilariusnak most már nem volt azaz érzése, hogy a következő lépéssel szakadékba zuhan. Útközben elmentek egy megbolygatott sír mellett. Szétszórt csontok jelezték a sírrabló dühét, hogy nem találta meg, amit keresett. Hilarius megtorpant, majd elkezdte egy kupacba gyűjteni a csontokat. Rövid habozás után Gyerk is csatlakozott hozzája, majd miután ezzel végeztek Hilarius mondott egy rövid imát a nyomorultért, aki itt várja a feltámadást. Akárki is az, hiszen most már világos az, hogy nem Valerian, nem érdemelte meg, hogy megzavarják a nyugalmát.
– Megérkeztünk, – szólalt meg Gyerk – innen már egyedül kell menned tovább.
Hilarius nem sok bizalommal nézett a rozoga lépcsőre, ami felvezetett a csapóajtóhoz, amely tulajdonképpen a templom padlatának egyik köve volt. Azt kellett elmozdítani, és rajta keresztül be lehetett jutni a szentélybe. Gyerk elfogta Hilarius aggódó pillantását, és meg akarta nyugtatni.
  Nem olyan veszélyes, amilyennek látszik, Valerian az utolsó tíz évben is sokszor járt erre, miután megvakult.
Hilariust nem nyugtatta meg annyira ez a közlés, de azért igyekezett ezt nem mutatni. Gyerkre nézett.
  És te? Mihez kezdesz most?
Gyerk kerülte Hilarius tekintetét.
– Kezd szűk lenni ez a völgy már nekem. György perjel jó munkát végzett, a régi hitnek alig van már itt híve. Én is elmegyek. Azt mondják, a Börzsöny rengetegében még háborítatlanul élnek a régi vallás hívei.
Hilarius most Mártonra nézett, akinek a kezében megremegett a fáklya, mikor magán érezte a tekintetét.
– Hát te?
– Őt magammal viszem. – sietett a válasszal Márton helyett Gyerk – Mindig idegen volt a számára, ahogy a kolostorban a szerzetesek élnek, és nem értette, hogy hogyan zárhatjátok Istent kőfalak közé.
Hilarius felháborodottan támadt Gyerkre.
– Biztosan te beszélted tele a fejét, hogy miután megismerte az Úr igaz hitét, mégis a te pogány babonaságodat válassza!
Erre már Gyerk se hagyta magát.
– Nem tudom, melyik az igazabb hit. Az, amelyik az Úr nevében gyilkol, vagy az, amelyik az Istennek fehér lovakat áldoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése