2016. november 1., kedd

A freskó legendája 12.




Hirtelen megmerevedett ültében a rönkön, a gerince bizseregni kezdett, amit utoljára évekkel ezelőtt, katona korában érzett, mikor kifejlődött egyfajta hetedik érzéke, ami a veszélyre figyelmeztette, és most megint jelentkezett ez az érzés.
Teodicius észrevétlenül közelebb húzta magához a botot, egyetlen fegyverét, amivel szembeszállhat estleges támadójával, és támasztéknak használva, felugrott, és szembefordult a támadójával, legnagyobb meglepetésére Flórián állt ott, pár méterre. Zavarban volt, mintha azon kapták volna rajta, hogy torkoskodik, ami ebben a kolostorban halálos bűnnek számíthatott.
– Bocsáss meg, testvérem, hogy megijesztettelek, csak beszélni akartam veled, de nem akartalak megijeszteni – mondta Flórián bűnbánó arccal.
Teodicius nem volt benne biztos, hogy ha nem működik a rejtett érzéke, nem jutott volna ő is István sorsára, és azon töprengett, hogy Flórián vajon mióta követi őt.
– Tegnap nem éppen testvéri viszonyban váltunk el, - kezdte a perjel – éjszaka könyörögtem, hogy az Úr világosítson meg. Reggel kerestelek, hogy a bocsánatodat kérjem, de a kapus testvér azt mondta, hogy már hajnalban elmentél.
– És hogyan találtál rám?
– Az egyik jobbágyfiú mondta, hogy ezen az úton látott, én pedig rögtön tudtam, hogy csakis Helgához mehettél. Nyilván végére akarsz járni az ügynek, és hát ő volt az utolsó, aki Istvánt életben látta.
Flórián nem tudhatta, hogy Helga mit mondott el neki, és Teodiciusnak az volt az érzése, hogy ki akarja puhatolni, mennyit tud.
– Valóban, az imént váltam el tőle, és azt hiszem, most már világosabban látom az eseményeket.
– Mit látsz világosabban?
– Hogy ez az ügy már nem a földi igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik, hanem az isteni igazságszolgáltatáséba.
Flórián megkönnyebbülten sóhajtott, mint aki hasonló válaszban reménykedett.
– Azt hiszem, igazad van – mondta, és Teodicius szemébe nézett. – Testvérem, gyónni szeretnék!
Teodicius meghökkenve lépett hátra.
– Nekem?
– Isten szolgáinak is szükségük rá, hogy valaki feloldozza őket a bűneik alól, hiszen ők is csak teremtmények, akiktől ugyanúgy nem áll távol a bűn, mint senki emberfiától… Ötven évvel ezelőtt ebben a kolostorban még húsz szerzetes élt, nem is beszélve a novíciusokról, akiket Pál oktatott. /Bizony, szigorú tanár volt, és én máig őrzöm a körmösök emlékét, amiket kiosztott./ Egy éjszaka aztán titokzatos látogató érkezett a kolostorba, a szerzetesek közül senki nem tudott róla, csak Gergely az akkori perjel, és Pál. Egy katona érkezett, aki egy kisfiút kísért, aki a király haragja elől menekült, és Gergelynek kellett őt elrejteni. Pár hónappal azelőtt Zách Felicián, a felbőszült atya rátört az éppen étkező királyi családra, és a gyermekeit védelmező királynénak négy ujját vágta el. Zách Felicián haragjának pedig az volt az oka, hogy Erzsébet /milyen különös, hogy Lajos király feleségének és anyjának ugyanaz volt a neve/ öccse Kázmér, ez az élvhajhász lengyel hercegecske, elcsábította és megbecstelenítette Klára lányát, aki a királyné udvarhölgye volt. A halálos csapásokat a királyfiak nevelői Kenesics Gyula fia Miklós és Drugeth Miklós fogták föl a saját testükkel, míg a királyné étekfogója Sándor fia Pataki János levágta a támadót. A megtorlás, ami ezután következett, még a kegyetlenségükről amúgy hírhedt főurakat is felháborította. Zách Feliciánt felnégyelték, és testrészeit szétküldték az országba, és elrettentésül a várfokokra tűzték ki. Károly király emberei ugyanis meg voltak róla győződve, hogy a merénylet egy összeesküvésnek a része, mivel Zách Felicián mielőtt a király embere lett Csák Mátét szolgálta, a király leghatalmasabb ellenfelét. Klára lánya se kerülhette el a sorsát, őt borzalmasan megcsonkították, majd országszerte a piactereken hurcolták körbe, miközben azt kellett kiabálnia „így jár, aki hűtlen lesz a királyához”. Az udvari ítélőszék pedig úgy határozott, hogy a Zách nemzetséget harmadíziglen ki kell irtani. Az ártatlan gyerekekre azonban még a legelvetemültebb pribék se bátorkodott kezet emelni, mert félt Isten haragjától, aki az ilyen ártatlanokat védelmezi, ezért aztán kitalálták, hogy a keresztesek gondjára bízzák az ártatlanokat, akik Rodoszon majd rabszolgának adják el őket.
– Egyszóval, Constantinus Zách ivadék.
– Igen. Az anyját Sebét, Zách Felicián másik lányát Becsei Imre lévai várkapitány, a király iránti hűsége jeléül, elfogatta és lefejeztette, az apját pedig börtönbe vetette, de őt az egyik hűséges katonának sikerült kimenekíteni a várból, és ide hozta el, a kolostorba.
– Jó, de miért pont ide?
Flórián nem válaszolt azonnal, hanem elnézett Teodicius feje mellett, úgyhogy neki meg kellett fordulnia, hogy lássa, mit néz, de nem volt ott semmi, Flórián a semmit bámulta.
– Gergely a Zách nemzetség egyik oldalágából származott, és abból az adományból, amit a kisfiú elrejtéséért kapott, abból építtette a templomot, amiben a freskó van, amit István annyira csodált. A kápolnát ugyanis, ami a helyén volt, a kolostor már kinőtte. Gergely tudta, hogy mekkora kockázatot vállalt, mikor a kisfiút befogadta, mivel szabályos vadászat folyt a Zách nemzetség tagjaira és a szolgáikra, ezért aztán úgy döntött, hogy a közeli barlangban rejti el őt, és minden éjjel visz neki valaki élelmet.
– Constantinus tehát abban a barlangban nőtt fel.
– Gergely gyakran tűnt el napokra, és ilyenkor csak a beavatottak tudták, hogy a Zách fiúnál van. Ő a halálos ágyán mondta el a titkot az utódjának, az pedig szintén a halálos ágyán az ő utódának mondta el, míg végül rám került a sor.
– Pál azonban tudta, ezért el kellett őt hallgattatni, mielőtt kifecsegné.
– Évtizedekig nem sok jelentősége volt, hogy kit rejtegetünk, hiszen az Anjou dinasztia uralmát semmi se fenyegette.  Mióta azonban kitört a polgárháború a királynő, és a főurak között, egyszerre megint életveszélyessé vált ezt a titkot őrizni, kivált mióta elkezdett a pletyka szállingózni, hogy valahol él egy Zách utód, elrejtve a világ elől. Azóta a lázadók mindent megtettek, hogy felkutassák, mivel a Zách merénylet, és az azt követő kegyetlen bosszú Károly király uralkodásának legsötétebb lapjai voltak, és még sok főúr emlékezetében élénken élnek azok a napok, egy Zách ivadék pedig a nép szemében eleven vádirat volna.
– István pedig rábukkant Constantinusra, ezért meg kellett halnia.
– István kém volt, Zsigmondot szolgálta. Már régóta tudom, és figyeltettem.
– Ki ölte meg?
– Azok, akiket Constantinus őrzésével bíztam meg.
– És hol van most Constantinus?
– Haldoklik, megmérgezték. – Flórián tiltakozni kezdett, mikor kiolvasta Teodicius tekintetéből a ki nem mondott vádat. – Nem én tettem, Jézus szent sebeire esküszöm!
– De azért megkönnyebbültél.
– Nem hazudhatok, testvérem.
Flórián nem sütötte le a szemét, igyekezett annyira őszinte tekintettel nézni, amennyire csak tudott, Teodicius nem tudott mit mondani, vállára dobta cókmókját, és elindult, vissza se nézett. Várta őt a következő kolostor.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése