2016. november 24., csütörtök

A freskó legendája 22.



Hilarius a takarót a fejére húzva aludt el. Olyan volt, mint a sebzett vadállat, amelyik elbujdokol a világtól, ha megsebzik, hogy a többiek ne lássák gyengének. Ő is pont ilyen volt. Most úgy érezte, hogy halálosan megsebezte, amit az a falusi lány mondott, és hiába idézte fel Mihály szavait, hogy ő nem felelős azért, ami a kolostorban történik, hiszen mindössze két napja ő a perjel. Az eszével elismerte ennek az érvnek az igazát, de ugyanakkor érezte, hogy mégse igaz egészen, és valahol sántít ez a védekezés. Elvégre ő azért lett ideküldve, hogy vizsgálatot folytasson, tíz hónapja együtt él ezekkel a szerzetesekkel, és ha ez elkerülte a figyelmét, akkor vajon mi még?
Nyugtalanul aludt, és a matutiumra is csak megszokásból ébredt fel. Nem hallotta, ahogy az udvarban megverik a kolompot. A Szentírásból olvasták fel Dávid és Góliát küzdelmét, amit a szerzetesek arra használtak fel, hogy folytassák megszakított álmukat, miközben igyekeztek úgy tenni, mintha csak azért lenne a szemük csukva, hogy a kegyes szavakon elmélkedjenek, és az „áment” már együtt mondják a többiekkel. Neki azonban nem volt szüksége efféle tettetésre, mert ő teljesen éber volt, csakhogy a szavakat meg se hallotta, nemhogy az értelmükön töprengjen.
A hajnali szürkületből egy alak tűnt elő, ahogy elvált a faltól, aminek eddig nekitámaszkodott. Hilarius először megtorpant, de aztán felismerte, hogy Márton az. Igaz is, már a matutiumon feltűnt  neki, hogy nincs ott, és már a hálóteremben is észrevette, hogy az ő ágya érintetlen, ami még nála is szokatlan. De hát, megszokta már a különcségét. Tőle még az is kitelik, hogy isten szabad ege alatt éjszakázzon.
Még mielőtt bármit is kérdezhetett volna, Márton megszólalt.
  Téged vártalak, gyere velem!
Hilarius szeme elkerekedett Márton hangjának határozottságán, ez idáig teljességgel szokatlan volt, hogy ilyen hangnemben beszéljen egy elöljárójával. Fontolóra is vette, hogy megfeddi a hang miatt, de aztán arra gondolt, hogy talán nyomós oka van rá. Így aztán követte Mártont, de azért még megkérdezte.
– Hova megyünk? 
– A faluba.
A válasz szűkszavú volt, mintha a fiatal szerzetes erősen koncentrálna valamire, és zavarná a beszéd. Hilarius mindössze kétszer járt lent a faluban, mióta a kolostorban volt, ugyanis félórás volt az út, és ő már annyira elkényelmesedett az érsek szolgálatában, hogy elszokott attól, hogy ekkora távolságokat gyalog tegyen meg. Márton azonban nem hiába nőtt fel a környéken, egy rövidebb úton vezette Hilariust a faluba. Közvetlenül a völgyet átszelő patak partján bukkantak ki az erdőből, amit a helybeliek Búrnak hívtak, és szeszélyesen változtatta mélységét, hol bokáig ért a víz, máskor pedig egy felnőtt ember feje fölött is átcsapott. Erre már Márton figyelmeztette, mikor könnyelműen bele akart gázolni a vízbe, hogy átkeljen a túlsó partra, ahol az a pár viskó állt, ami a tulajdonképpeni falut alkotta. Épp ezért a legbiztosabb az lesz, ha keresnek egy gázlót, magyarázta.
Márton hirtelen megtorpant, megragadta Hilarius mellén a csuhát, és a patak közepére mutatott, ahol vitt valamit a víz. Hilarius arrafelé pillantott, és belényillalt a balsejtelem. Nem törődve vele, hogy a következő pillanatban őt is elnyelheti a víz, belegázolt a patakba. Márton a háta mögött kétségbeesetten felüvöltött, és utána vetette magát.
Szerencsére a víz középen is csak a melle közepéig ért, és Hilarius azon kapta magát, hogy nem azért imádkozik, hogy ne süllyedjen el, hanem azért, hogy a gyanúja ne igazolódjon be. Ám a könyörgés ezúttal hiábavalónak bizonyult, mert a vízzel egy fiatal lány teste sodródott, ami már egészen eldeformálódott a rengeteg víztől, amit lenyelt, de Hilarius azért még így is felismerte a vonásait, amihez nem is kellett kiváló arcmemória, mert csupán tegnap váltak el. A vízben lebegő test ugyanis azé a fiatal lányé, aki tegnap a kolostorban járt gyónni!
A másik parton feltűnt egy jajveszékelő asszony, aki már jóval előbb felfedezte a vízben úszó holtestet, de nem tudott mit csinálni, így aztán a parton követte, és próbált segítséget hívni, azzal, hogy olyan nagy lármát csap, amilyet csak tud. Az emberek azonban úgy látszik már megszokták ezt az óbégatást, mert a fülük botját se mozdították. Hilarius legszívesebben rászólt volna a jóasszonyra, hogy most már hagyja abba a jajveszékelést, hiszen itt vannak.
Időközben Márton odaért melléje, és nem tűnt különösebben meglepettnek, amikor meglátta, hogy kié a hulla. Hilarius azonban nem figyelt fel rá, mert egyéb dolga volt, mint ezzel a különös viselkedéssel foglalkozni. Márton segítségével kivitték a partra a testet, és Hilarius átvizsgálta, hátha talál még valami életjelet. De bizony a lány olyan halott volt, mint annak a rendje, és ő hiába pofozgatta, hogy térjen magához. Vizsgálat közben azonban feltűnt neki valami, mégpedig a horzsolások a csuklóján. Magyarázatot azonban nemigen keresett a felfedezésére, hiszen az bármikor keletkezhetett, még akár munka közben is.
Ezalatt mégiscsak köréjük gyűltek a falusiak, akiket odahívott az asszony jajgatása. Először csak a kíváncsibb természetűek jöttek, aztán hívták a többieket is, mintha valami látványosság volna, és némán figyelték a drámát. Magának a halálnak a látványa nem volt megrázó számukra, hisz azzal még apró gyermekkorukban összeismerkedtek.
Hilarius, mikor látta, hogy a lányban nincsen élet, Mártonnal közösen elmondta a halottakért szóló imát, majd a még mindig siránkozó asszonyhoz fordult, és megkérdezte, hogy rokona e a lány?
  Árva ez, az anyját a télen vitte el a tüdőgyulladás, azóta is egyedül lakik a falu legszélső viskójában… ahun, ni.
– Látta, hogy mi történt?
– Láttam biza – bólogatott az asszony sűrűn. – Láttam, ahogy a szerencsétlen nekimegy a víznek, de hiába kiáltottam utána, hogy elment az eszed Marcsa! Biztosan azért lett öngyilkos, mert tegnap meghalt a szeretője…
– Most már elég! – emelte fel a hangját a perjel
A bőbeszédű asszonyság sértődötten elhallgatott. Hilarius észrevette, hogy Márton reszket, és úgy gondolta, hogy a csípős levegő miatt.
– Gyerünk, testvérem, még sok a dolgunk, és itt már semmit se tehetünk. Ezek a jó emberek majd gondjukba veszik a halottat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése