2016. november 12., szombat

A freskó legendája 17.



Úgy tűnt neki, mintha a padló megmozdult volna egy ponton, előbb csak néhány centit mozdult el a kőkocka, majd egy kéz nyúlt ki, és egészen odább csúsztatta. Ekkor, legnagyobb megdöbbenésére ördög fiak másztak elő a föld alól. Szeretett volna felállni, de beleszorult a padba, amiben ült, és hiába erőlködött, csak kimerítette magát. Az ördögök pedig, akik között nőstény ördögök is voltak, eközben köréje gyűltek csúfolni kezdték, és megfogva egymás kezét, táncolni kezdtek, miközben csúfolódó énekeket énekeltek. A dalocskák arról szóltak, hogy a pokolban már fortyog az üst, ami az ő lelkére vár. Ott fog majd főni, közetlenül az ura mellett, mert a földön nincsenek üdvözült lelkek, és aki ebből a halál völgyéből megszabadul az a pokolra jut.
Halálra volt rémülve, hiszen megvolt róla győződve, hogy ezek a rusnya férgek most őt is magukkal viszik a föld alá, és akkor ő is a pokolra kerül, mert meg sincs gyónva, és bűnbánón gondolt arra, hogy mikor is volt az utolsó alkalom, mikor bűneire feloldozást kapott. Gyorsan elhadart egy Úrangyalát, érdekes módon, most minden szóra tisztán emlékezett, ám az ördög fiak csak tovább viháncoltak, mintha azon mulatnának, hogy imával próbálja meg őket elüldözni. Ekkor valahol megszólalt egy kakas, amelyik az éjszaka végét adta hírül, és az ördögök halálra rémülve, hanyatt homlok rohantak a lyukhoz, hogy visszabújjanak a föld alá, az utolsó még a kőkockát is visszahúzta.
Ekkor Bikád uram is felriadt, és megkönnyebbülve vette tudomásul, hogy nincs a padba szorulva, minthogy bele se fért. Az egyik falba vágott fülkében ült, ahol a szerzetesek foglaltak helyet az ájtatosságok alatt.
A Nap első sugarai ebben a pillanatban törték át az éjszaka sötétjét, és pont az egyik szent glóriájára estek, amely ettől, mintha megelevenedett volna, de nem ez volt az, ami Bikád úr figyelmét magára vonta, olyannyira, hogy még a szemeit is megdörzsölte, mintha az álom maradékát akarná belőle kiűzni. Aztán hitetlenkedve közelebb is lépett, de még mindig nem akart hinni a szemének, ezért a kezével is végigsimította.
Hilarius a szerzetesek csoportját vezette a nap első zsolozsmájára, amely tudvalevően minden szerzetes legfőbb feladata volt, officium divinum avagy isteni kötelesség. Éppen ezért Hilarius egyetlen alkalmat se mulasztott volna el, nyomós ok nélkül, igaz, a fiatalabb szerzetesek most is álomittasan, ásítozva támolyogtak utána, és élt benne a gyanú, hogy egész idő alatt szundikálni fognak. Elnéző volt velük, amit Péter rosszallva vett tudomásul, mert ő már nem emlékezett arra az időre, amikor még ő volt fiatal szerzetes, gondolta Hilarius. Vele ellentétben neki még élénkek voltak az emlékei, hogy novícius korában pont ezt tartotta a szerzetes élet leginkább embert próbálóbb oldalának, az éjszaka többszöri kelést, és fogadkozott, hogy képes volna akár egy egész hetet is végigaludni, ha hagynák, persze, sose hagyták.
Ehhez hasonló gondolatokkal próbálta magát ébren tartani, mert bizony be kellett vallania, hogyha nem lenne résen, az ő szemei is lecsukódnának, és az mégis hogy venné ki magát, hogy épp a perjel állva aludjon el? De meg nem is kellett már sokáig erőlködni, hogy ébren maradjon, mert az elkövetkezendő pillanatok történései nemcsak őt, de minden szerzetest felráztak, és éberré tettek. Mert az éjszaka sötétjéből egy hegy rohant feléjük, mintha a közeli Börzsöny indult volna meg, és közben még mennydörgött is. A szerzetesek úgy rebbentek szét, mint a csibék az udvaron, ha lecsap közéjük a héja, úgyhogy Hilarius egymaga nézett szembe a heggyel, akiben felismerte Bikád úr vonásait. De micsoda zilált vonások voltak ezek! Alig ismerte meg, mintha magával az ördöggel találkozott volna szemtől szembe. Azon is elgondolkodott, hogy ő az este bezárta Bikád urat a templomba, aminek jól megerősített ajtaja volt, hogy még a fejszecsapásokat is kibírja, és akkor hogyan jutott Bikád úr mégis ki?
Azonban nem jutott sok ideje a töprengésre, mert Bikád úr grabancon ragadta, és úgy sziszegte az arcába.
  Nincsen csoda, nincsen csoda, én Istenem, nincsen csoda!
Majd látva értetlenkedő kifejezését, felkapta, mint rongybabát, és vitte magával, be a templomba. Hilarius megpróbált nem pánikba esni, és logikusan gondolkodni. Hallott már olyat, hogy valaki megháborodott, mert nem megtisztulva könyörgött az égiekhez, és amikor a bűn találkozik a szentséggel, akkor a lélek megzavarodik, és a halandókon kitör az őrület. Ilyen esetet ír le a Biblia is, mikor az Úr Jézus kiűzte a tisztátalan lelkeket, mire azok beleköltöztek egy disznócsordába, és beleölték magukat a Genezáret tóba.
Most tehát Bikád úrral is ez történt, gondolta Hilarius, és egy kicsit lelkifurdalást is érzett, hogy nem figyelmeztette őt erre a veszélyre. Azért remélte, hogy az ő esete nem fog hasonlóan végződni, mint ama tisztátalan lelkeké. Nem érezte még érettnek magát ahhoz, hogy elnyerje a mártírium glóriáját.
Berohantak a templomba, és Bikád úr letette őt a fallal szemközt, és remegő kezével a freskó egy pontjára mutatott, miközben eszelősen egyre csak hajtogatta.
– Nincsen csoda, nincsen csoda!
Hilarius a tekintetével követte, ahova az ujj mutatott, de hiába erőltette a szemét, nem látott semmit, de ahogy egyre csak erőltette a szemét, és az magába fogadott minden apró részletet, halvány árnyalatot, és már nem egészként látta a képet, hanem külön egy fülcimpát, a köntös szegélyét, az égre meredő szemeket… és akkor, igen akkor, meglátta, amit Bikád úr szeme is felfedezett. Valóban, alig észrevehető szépséghiba volt, és aki nem kereste kifejezetten azt a hibát a képen, az észre se vette, mert a szépséghibát ügyesen kijavították, csakhogy mégse sikerült ugyanazt az árnyalatot kikeverni, amit a maestro használt, és így a hiba mégis bántó volt annak, aki egyszer felfedezte. Szent Ferenc glóriáján volt a javítás, egy akkora darabon, mint egy újszülött tenyere. Végigsimított a falon, miként Bikád úr az imént, mintha bizony a puszta érintése is gyógyító volna, ami begyógyítja ezeket a barbár sebeket, de a hamisító kiváló munkát végzett, a fal felülete tökéletesen egyenletes volt.
– el vagyok átkozva, mert most nem fog megtörténni a csoda, - jajdult fel Bikád úr, és a haját tépte kétségbeesésében. – Pedig nekem minden bizodalmam a csodában van, mert az én bajomon emberi tudomány úgyse segíthet.
Hilarius szánakozva nézett erre az emberre, aki olyan, mint egy hegy, és lám mégis úgy meg van riadva, akár a kisgyerek, ha eltévedt a sötét erdőben. Azon gondolkozott, hogy valami vigasztalót kéne neki mondani.
– Higgye meg kegyelmed, képes ez a kép ilyen állapotában is csodát tenni, hiszen isten tudja, mióta van ez a hibája, aztán csodák mégiscsak vannak.
Bikád úr, mint a kisgyerekek, rögtön megvigasztalódott ezektől a szavaktól, és annyira hálás volt, hogy a legszívesebben a keblére ölelte volna Hilariust, ha a perjel szigorú arca meg nem gátolja őt ebben. Hilarius a szeme sarkából látta, hogy a kolostor népe a templom előtt gyülekezik, a szerzetesek kíváncsian tekingetnek befele, hogy Bikád úr agyon e ütötte a perjelüket? Ugyanis,  akkor megvan szentségtelenítve a templom, és újra kell szentelni.

Mekkora volt azonban a meglepetésük, amikor a várt borzalmas kép helyett két barátságosan beszélgető embert láttak, és Hilariusnak ugyancsak a nehezére esett eldönteni azt, hogy kinek az arcán látott megkönnyebbülést, kinek pedig csalódást?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése