2016. október 20., csütörtök

A freskó legendája 7.




Mikor kint egy kicsit felmelegedett Teodicius megint kiment a gyilkosság helyszínére, de okulva a tapasztalatokból, ezúttal a konyhában kért egy felhevített követ, amit rongyokba bugyolált, és úgy rakott a csuhája alá, hogy ily módon tartsa magát melegen. Ezt a módszert egy hegyi kolostorban tanulta, ahol a barátok a legnagyobb télben is ily módon tartották magukat melegen.
Miután ekképp felvértezte magát a hideg ellen, visszament a helyszínre, amit a bámészkodók ugyan összetapostak, de azért tisztán kivehető volt, hogy István a támadóival dulakodott, merthogy ketten voltak, ahogy a nyomokból kiolvasta. Teodicius még katona korából tudott nyomot olvasni, amikor a legapróbb jelekből kellett megállapítani, hogy a gondjára bízott csapatot nem csapdába vezeti e. Mert bizony egy felderítő katonának gyakran kellett az ellenség tőrvetésétől félni, ő pedig gyakran vállalkozott efféle feladatokra, mert már tíz éves korától vadorzásból volt kénytelen eltartani a családját, és ott megtanulta a vadállatok nyomát követni, az erdőkerülők elől pedig bújkálni..
Így aztán most Teodicius úgy olvasott a nyomokból, mint azok a tudós barátok a kódexekből, akiket titokban annyira csodált, mivel ő nem tudott olvasni. Betűk helyett azonban nyomokat olvasott, aminek most nagyobb hasznát vette, és visszafelé követve István lábnyomait, egész dráma bontakozott ki Teodicius előtt, ahogy az üldözői becserkészték a szerencsétlen kalmárt, olyan volt, mint mikor a vadászok bekerítik a vadat, és két irányból közelítik meg. Ez volt az a pillanat, amikor Teodiciusban gyanú ébredt, hogy István gyilkosai nem is rablók voltak, hanem katonák, mert ők alkalmazták ezt a taktikát, mikor üldöztek valakit, amihez Teodicius is gyakran folyamodott, amíg katona volt. Az egyik katona űzőbe vette, és egy előre megbeszélt helyre „terelte” a szerencsétlent, míg társa egy rövidebb úton elébe vágott, így aztán egyenesen a karjaiba hajtotta az ellenséget, akit aztán megöltek, vagy elfogtak, hogy kivallassák. Azok, akik nem ismerték ezt a trükköt, és nem is vadásztak, még csak nem is gyanakodtak, hogy egyenesen belefutnak a csapdába.
A nyomokból ítélve, az üldöző katona egyáltalán nem sietett, hiszen tudta, hogy áldozata társának a karjaiba szalad, neki csak arra kell vigyázni, hogy István nehogy „kitörjön” valahogyan, és más irányba kezdjen el menekülni. Ám a mit sem sejtő István nyílegyenesen szaladt bele a végzetébe, Teodicius úgy átélte a hajszát, mintha ott, a szeme előtt játszódna le a becserkészés, legszívesebben rákiáltott volna Istvánra, hogy térjen ki, mert így a gyilkosa karjába rohan. István azonban csak egy egyszerű kalmár volt, akit két, munkanélküli zsoldos szemelt ki, a gazdagzsákmány reményében. Gyakori eset volt ez az anarchiába züllött országban, ahol gazdátlan zsoldosok garázdálkodtak.
István, nemegyszer több tucat lépéssel is lehagyta az üldözőjét, de eszébe se jutott, hogy irányt változtasson, mert úgy gondolta, hogy a kolostornál már biztonságban lesz. Amikor pedig rádöbbent, hogy csapdába esett, már késő volt, és üldözői végeztek vele.
Teodicius visszafelé követte a nyomokat, és egy barlanghoz jutott, ahol egyszerre megszaporodtak, a lábnyomok, mintha valami találkozó zajlott volna ott. Belépett a barlangba, amiről első pillantásra megállapítható volt, hogy csak félig a természet alkotása, félig azonban emberi kéz munkája, hogy lakhatóvá tegye, és a legszükségesebbekkel felszerelje. Akárkinek is volt ez a barlang az otthona, tűzszerszámok híján nem tudta szemügyre venni, mivel bent olyan volt a sötétség, mint a legsötétebb éjszakán, hogy csak a tárgyak körvonalát tudta kivenni. Hirtelen az a rossz érzése támadt, hogy nincs egyedül a barlangban, és az a másik, akinek a jelenlétét csak érzi, pont őt figyeli, de hiába meresztgette a szemét, túl nagy volt a sötétség, úgyhogy végül kimenekült a barlang elé, ahol mélyeket szívott a friss levegőből. Arra is rájött, hogy ismeretlen terepen van, és az ellenfele, akárki is az, bármelyik bokor mögött megbújhat, és rá is támadhat, úgyhogy okosabbnak vélte, ha visszamegy a kolostorba.
Szerény ebédjét a többi szerzetessel együtt, az ebédlőben fogyasztotta el, és azt már az első nap után tisztán látta, hogy a tíz parancsolat közül egyben egész biztos vétlenek az itt élő szerzetesek, mégpedig a torkosságban, ugyanis a szerzetesek étrendje annyira szerény volt, hogy akkor is böjtöltek, amikor épp nem volt böjti időszak. A kolostor szegénysége miatt is volt olyan szerény az étel, a helyi patakban fogott hal, kirántott hagyma, lépes méz volt az étrend, de a szerzetes szakács még ezeket a szegényes ételeket is olyan bűn rosszul készítette el, hogy a szerzetesek olyan keserves ábrázattal rágták meg a falatokat, hogy Teodiciusnak úgy kellett elfojtania a mosolyt, valahányszor rájuk nézett. Nem is állhatta meg, hogy ne említse Flórián perjelnek, talán fontolóra kellene vennie, hogy lecseréli a szakácsot, mielőtt még a gondjaira bízott szerzetesek éhen halnak, ő azonban rezzenéstelen arccal válaszolta: legalább nem esnek kísértésbe, hogy a falánkság bűnébe essenek.
Teodicius nem étkezett ugyanannál az asztalnál, mint a többi szerzetes, hanem egy külön asztalon osztozott meg Vilmossal, aki, habár a szerzetesek öltözékét viselte, és velük is élt, de mégse volt felszentelve, mert mindenki félkegyelműnek könyvelte el, aki még arra se képes, hogy a regulát megtartsa, ami pedig a szerzetesek életét vezérelte. Ezért aztán ahhoz se volt joga, hogy a szerzetesek asztalánál étkezzen, egyébként pedig a felfuvalkodott szerzetesek rendkívül lenézően beszéltek róla, mint „nem közéjük valóról”, ami bántotta Teodicius igazság érzetét.
Mikor meglátta, hogy Vilmos egyedül ül egy hatalmas asztalnál, ahol máskor a novíciusokkal együtt szokott étkezni, most azonban nem voltak a kolostorban novíciusok, Teodicius úgy döntött, hogy a szerzetesek asztalától átül hozzá, Vilmos pedig boldogan csinált neki helyet maga mellett. Ez még az első nap történt, és azóta Vilmos úgy hozzá szokott, mint a kóbor kutya ahhoz, akitől simogatást kapott.
Fogatlan szájával most is rámosolygott, amikor meglátta, és intett felé, hogy jelezze, elkészítette a helyét maga mellett. Vilmos rendkívül közlékeny volt, és rendszeresen beszámolt mindarról, ami a kolostorban történt, azalatt, amíg ő távol volt, csakhogy most hirtelen támadt ötlettel Teodicius is beszámolt neki arról, hogy hol járt, és milyen felfedezést tett, de a hatás, amit elért, meglepte, mert Vilmos a szája elé kapta a kezét, és a szemeit forgatta jelentőségteljesen.
– Psszt!
– De hát, mi van? – kérdezte a meghökkent Teodicius
– Titok! A perjel atya megtiltotta, hogy beszéljek róla.
– Kiről?
– A remetéről! Nem szabad beszélnem róla.
A beszélgetés fojtott hangon zajlott, hogy még a tőlük pár méterre ülő szerzetesek se hallják, és Teodicius ebből rájöhetett, hogy tényleg súlyos titokról van szó. Egy remete, akiről nem szabad beszélni, mert titokban él a barlangban. Nocsak, vajon miféle titkokat rejteget még a kolostor?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése