2016. december 2., péntek

A freskó legendája 25



Hilarius belépett a gyengélkedőbe, ami a szerzeteseknek egy használaton kívüli hálóterme volt, még abból az időből, amikor a kolostorban a mainál lényegesen többen éltek. Bikád úr mozdulatlanul feküdt két összetolt ágyon, a szeme csukva, az arca, amely máskor pirospozsgás volt, most sápadt, és a verítéktől csillogott. Magister Franciscus időnként kicserélt egy vizes ruhát a homlokán, azután visszatért eredeti foglalatosságához. A kirurgus háttal állt az ajtónak, és egy kódexet tanulmányozott, ami előtte egy állványon feküdt.
Olyannyira belemerült az olvasásba, hogy nem vette észre, amikor Hilarius belépett, és megállt a háta mögött. A válla fölött belepillantott a kódexbe, ami egy mérgekről írott értekezés volt.
– Mi okod van rá, hogy a mérgeket tanulmányozd? Úgy tudom, hogy az uradat a szokásos fejgörcseinek egyike vette elő?
A kirurgus úgy pördült meg, mintha mérges darázs csípett volna a fenekébe. Aztán, ahogy tekintete találkozott Hilarius tekintetével, zavarba jött, ami csak alátámasztotta azt a meggyőződését, hogy a kirurgus nem jár egyenes utakon. A kérdésére nem kapott választ, ezért hát megismételte. Magister Franciscus nyelt egy nagyot mielőtt válaszolt.
– Először valóban azt hittem, hogy Bikád úrra a szokásos betegség tört rá, de a tünetek különböznek az eddigiektől, inkább mérgezésre utalnak.
– Szóval, azt mondod, hogy Bikád urat megmérgezték. Dehát akkor te miért nem vagy beteg? Úgy tudom, azért is vagy az urad mellett, hogy minden ételt megkóstolj, amiből ő eszik.
– Léteznek olyan mérgek, amik csak nagy mennyiségben hatnak. Aki a mérget az ételbe keverte, bizonyára tudta, hogy Bikád úr milyen nagyétkű.
– Mi sem volna egyszerűbb, mint belekeverned az ételébe a mérget, majd pedig vádaskodni, hogy más tette.
A kirurgus elsápadt, hogy ilyen nyíltan meggyanúsították, de azért rögtön készen volt a válasszal.
– Elfelejted, hogy magad is azt hitted, Bikád úr rohamát a betegsége okozta, és én mondtam neked, hogy mérgezésre gyanakszom, magamat keverve gyanúba.
Hilariusnak el kellett ismernie, hogy a magister érvelése logikus. Nem is tudott azonnal válaszolni, ehelyett Bikád urat kezdte el figyelni, akinek hatalmas termete csak két egymás mellé tolt ágyon fért el, de a lábai így is lelógtak félig, és egy zsámollyal kellett alátámasztani. Bikád úr arcáról a verítéket a kirurgus most törölt le egy benedvesített kendővel, és a homlokán is kicserélte a borogatást.
Hilariusnak elszorult a szíve.
– Mitől szenved ennyire?
– A teste most birkózik a méreggel.
– Túléli?
A kirurgus megvonta a vállát.
– Ha nem lenne ilyen erős szervezete, már nem élne, így azonban reménykedhetünk.
– Imádkozni fogok érte.
– Az sose árt.
Hilarius a kirurgusra pillantott, nem tetszett neki a hangsúly, amivel a kirurgus ezt mondta, nem szerette, hogy ennyire magabiztos, sőt, fölényes, és hiányzik belőle az alázat. Ezért úgy határozott, hogy megleckézteti.
– Ez úgy hangzik, mintha egy hitetlen mondaná.
A kirurgus felkapta a fejét az éles hangra, döbbenten nézett rá, Hilarius azonban könyörtelenül folytatta.
– Egy eretnek, aki az ultima materiát keresi.
– Szóval, atyám beszélt Orentésszel.
– Úgy, tehát nem is tagadod, hogy alkimista vagy? Tudod, hogy én inkvizítor vagyok, és egyházi bíróság elé citálhatnálak?
Hilarius figyelmét nem kerülte el, hogy a magister bosszúsan harapott alsó ajkába, mintha túl hamar mondott volna túl sokat.
  Szerencséd azonban, hogy most nem ebben az ügyben vagyok itt, hanem azért, hogy fényt derítsek három halálesetre…
  Valamint egy mérgezésre.
  Valamint egy mérgezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése