2016. december 15., csütörtök

A freskó legendája 31.



Gyerk elhallgatott, és Hilariusban kavarogtak a kérdések, olyan hihetetlen történet volt, amit most hallott, de hangosan csak egy kérdést mondott ki.
  És hogyan került hozzád ez a kézirat, ha egyszer Bacon Albionban halt meg?
– Bacon halála után legkedvesebb tanítványának a birtokába került a könyv. Mivel akkoriban zavaros idők voltak az országban, trónkövetelők és trónbitorlók váltogatták egymást, és hát ő a rossz oldalra állt, menekülnie kellett a győztes bosszúja elől. Bacon könyve akkorra már meglehetősen hírhedt volt, minden erőfeszítés ellenére, hogy titokban tartsák, az inkvizíció figyelmét is felkeltette. Voltak, akik azzal dicsekedtek, hogy olvasták, és hogy Bacon a könyvben nemcsak azt írta le, amit Platón Atlantiszról írt, hanem alkimista recepteket is lejegyzett, az aranycsinálásról, és mindent, amit a Prima Materiáról tudott. Mert azt még az ellenségei is elismerték, hogy Roger Bacon volt korának legnagyobb tudósa, nála jobban senki nem ismerte a természet titkait, birtokába jutott az isteni titoknak, hogyan lehet egyik anyagot egy másikká átváltoztatni. Ezért aztán sokan szerették volna megszerezni a kéziratot, ki kapzsiságból, hogy majd a recept segítségével aranyat csináljon, ki pedig bosszúból, ami még a halottnak se tudott megbocsájtani, és a síron túl is üldözte. Ezért aztán a tanítványnak is jól meg kellett fontolnia, hogy hova is menekül, nehogy csöbörből vödörbe essen, és így került ide villa Zaazd kolostorába, ahol Rogerius testvérként élt. Ám Rogerius most se nyugodott meg teljesen, mivel a kézirat eredetileg két könyvből állt. Az egyik, amit magad is láttál, és a másik, amiben Bacon megadta a titkosírás megfejtéséhez a kulcsot, gondolván arra, hogy művét száz év múlva is el tudják majd olvasni, ne vesszen kárba ez a a mérhetetlen tudás akkor se, amikor már sem ő, se pedig a tanítványai közül nem él senki, akiknek elmagyarázta a megfejtés kulcsát. Rogerius tehát a titkosírás megfejtésének a kulcsát is őrizte, de folyton rettegett, hogy a könyv illetéktelenek kezébe kerül, és akkor bárki elolvashatja Bacon művét, vagy épp ellenkezőleg, a könyv megsemmisül egy tűzvészben, és Bacon műve az utókornak nem lesz más, mint érthetetlen betűhalmaz, amit képekkel illusztráltak. És mert arra, amit nem értünk, könnyen rámondjuk, hogy csalás, meglehet, hogy évszázadok múltán erre a könyvre is, ami egy számukra érthetetlen írással van írva, erre a könyvre is ráfogják majd, hogy közönséges szélhámosság, aminek nincs is semmi értelme. Rogerius pedig nem akarta, hogy a mesterét az utókor szélhámossággal vádolja, ezért elhatározásra jutott.
Gyerk elhallgatott, és szünetet tartott, bizonyára azért, hogy Hilarius érdeklődését csigázza, ő azonban ismerte ezt a trükköt, és csak azért sem mutatta jelét az érdeklődésnek, habár belül égett a vágytól, hogy megtudja, miféle elhatározásra jutott Rogerius. Nem sokáig kellett várnia, mert Gyerk folytatta.
– Abban az időben épült meg a kolostor temploma, és Rogerius felajánlotta az akkori perjelnek, hogy kifesti a szentélyt odaillő képekkel, és mikor megkapta az engedélyt, éjjel, nappal dolgozott. Pár hónapra rá el is készült a mű, de mekkora megbotránkozást keltett a barátokban, hogy kegyes jelenetek helyett Rogerius mindenféle oda nem illő dolgokat festett a falakra. Akadtak olyanok is, akiket annyira felháborítottak a képek, hogy azt követelték, meszeljék le azokat. Nem is sejtetették, hogy Rogerius valójában a titkosírás megfejtésének a kulcsát festette a falakra, de ezt senki se sejtette, ő akarta a halálos ágyán beavatni a tanítványait, azután pedig elégette a könyvet, és azt hitte, hogy ezzel mindent jól elvégzett. Azonban a teremtmények között a legönhittebb fajta, az ember, és ez most is bebizonyosodott. Rogeriusnak volt egy tanítványa, aki ugyanolyan szenvedélyesen kutatta az igazságot, mint ő, és akinek a szándéka szerint a halálos ágyán elárulta a titkot.
Hilariusban nem tudatosult, de lélegzet visszafojtva hallgatta az elbeszélést, és nem állhatta meg, hogy közbe ne vágjon.
  Jó, jó, de hol volt ez idő alatt a kódex?
– Bacon művét a kolostor könyvtárában őrizték, a többi kódexszel együtt, és senkinek se tűnt fel az, hogy nem tudják elolvasni, mert azt hitték, hogy egy rég kihalt ősi nyelven íródott, amit senki nem ért. Így aztán, ha más okból nem is, kegyeletből akkor is kötelességük őrizni a könyvet, ami egy társuk hagyatéka. Egy napon azonban zarándokok érkeztek a kolostorba, akik ugyanúgy szerzetesek voltak, mint a kolostor lakói, és már csak ezért is illő tisztelettel fogadták őket, körbevezették a kolostorban, megmutatták nekik a kincseiket. Többek közt a könyvet is, amit megpillantva a zarándokok megdöbbentően reagáltak. Elkezdtek egymás között a saját nyelvükön vitatkozni, majd a vezetőjük a perjelhez fordult, és megkérdezte tőle, hogy hogyan került hozzájuk a könyv? A perjel elmondta, hogy pár éve egy szerzetes érkezett a kolostorba, aki letelepedett köztük, nála volt ez a könyv. A szerzetes nemrég halt meg, a kódex pedig idekerült a könyvtárba. A zarándokok vezetője erre azt mondta, hogy az a szerzetes hírhedt eretnek volt, aki nem nyugodhat megszentelt földben, ez a könyv pedig tele van eretnekséggel, és ezért máglyára kell vetni, hogy ott égjen el. Olyan határozottsággal mondta ezt, hogy a perjelnek eszébe se jutott kételkedni a szavaiban, és abban állapodtak meg, hogy másnap a kolostor udvarán, egy máglyán, elégetik a könyvet. Rogerius tanítványa azonban, akire mestere a könyvet bízta, kihallgatta a beszélgetést, és nemcsak azt, ami a perjellel folyt, hanem azt is, amit egymás közt a zarándokok beszéltek, mivel Rogerius megtanította őt az anyanyelvére, amin az idegenek is beszéltek. Így tudta meg, hogy azoknak korántsem áll szándékukban elpusztítani a könyvet, hanem majd alkalmas pillanatban kicserélik egy másik könyvre, Bacon művét pedig magukkal viszik, hogy pénzzé tegyék. Lázasan gondolkozni kezdett, hogy hogyan akadályozza meg a gazemberek tervét, és arra jutott, hogy meg kell őket előznie. Tehát, azon az éjszakán belopózott a könyvtárba, magához vette Bacon művét, és elszökött a kolostorból. Hosszú évekig nem lehetett hallani felőle, senki se látta, és mikor már mindenki azt hitte, hogy nincs az élők sorában, felbukkant. Akkor már azonban nem az a régi könyv volt nála, mert az a viszontagságokban annyira tönkrement, hogy egy másolatot kellett belőle készíteni, vonásról vonásra, mert hisz az értelmét ő se tudta, mestere mindössze annyit árult el neki, hogy hol található a kulcs. Azokban az években, amíg senki se hallott róla, ezt csinálta. Azonban időközben a templomban is változások történtek, Rogerius képeit lemeszelték, és egy itáliai mester freskói díszítették a falakat. Ezzel a titkosírás kulcsa is elveszett.
Most érkezett el a pillanat, hogy Hilarius felhördüljön, mint akit megsebeztek, mert megjelent előtte a meggyalázott freskó képe. Mártonra mutatott, aki eddig némán figyelt.
– Te! Te rongáltad meg a freskót, mikor a titkosírás kulcsát kerested!
Abból is látható volt a felindultsága, hogy remegett a szája széle. Márton elsápadt, hátrált egy lépést, és tagadó mozdulatot tett. Ekkor egy határozott, erős hang szólalt meg, a Gyerk sámáné,
  Nem ő volt!
Hilarius most a sámánra nézett ugyanolyan felháborodottan, mint az előbb Mártonra.
  Te tudod, hogy ki tette?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése