2013. március 4., hétfő

Achileo


Ali megfigyelte, hogy Achileo, signore Mercante lakája szereti mindenbe beleütni az orrát, többször rajtakapta őt, amint Luciferno szobája körül szaglászik, bizonyára signore Mercante megbízásából. Nem bízott a házigazdájukba, mióta elolvasta azt a levelet, de még Lucifernónak se szólt, előtte szeretett volna utánajárni a dolgoknak, felgöngyölíteni ezt az ügyet.
Achileo, azzal a sunyi képével állandóan ott ólálkodott Ali körül, valahogy mindig belébotlott, vagy nesztelen léptekkel a háta mögé lopakodott, és ő egyszer csak összerezzent, hogy meredten figyeli. Ilyenkor csak nagy önuralommal tudta magát visszatartani, hogy le ne üsse.
A parasztoktól azt is megtudta, hogy Achileo signore Mercante fia, egy parasztasszony az anyja. Hát ezért viselkedik olyan pökhendien, mintha az övé lenne a birtok. Ezt is jó tudni.
Eljött az ebédidő, Luciferno abbahagyta a munkát, és elhagyta a műtermet, ahol reggeltől dolgozott a festményen. Ali, aki szintén az ebédnél segédkezett, észrevette, hogy Achileo egy óvatlan pillanatban eltűnt a szobából. Alig várta, hogy ő is végezzen a feladataival, és Achileo után ment.
A műteremben talált rá, ahol Luciferno a régi képeit tárolta, a sarokba lerakva, köztük a Jesus Nazaresről készült festményt, amit Ali csempészett Luciferno képei közé. Achileo épp ezt a képet bontotta ki, és amikor megpillantotta, hogy mit ábrázol, a reakciója megdöbbentő volt. A szeme kimeredt, keresztet vetett, és motyogott valamit. Ekkor zajt hallott, mire gyorsan összecsavarta a vásznat, és visszatette a tartójába, úgyhogy, mire Luciferno belépett a műterembe, semmi se árulkodott arról, hogy mit csinált előzőleg. Ő, mindenesetre csodálkozva nézett a lakájra, erre aztán Achileo hebegve kért elnézést, és elkotródott.
..
Achileo naponta többször is eltűnt a házból. Ali az egyik alkalommal őt is követte, és kiderült, hogy ő szintén abba a magányosan álló, romos házba jár, ahova signore Mercante is bemegy reggelente. El se tudta képzelni, hogy mit akarnak egy látszólag elhagyatott házban, bár azt tudta, hogy a babonás népség messzire elkerüli, mert éjszakánként kiáltásokat hallani onnan, ezért csakis elátkozott lelkek tanyája lehet a ház. Ali megpróbálta Achileót a házba is követni, de ő gondosan elreteszelte az ajtót maga mögött, az ablakokat pedig lepedők takarták. Vajon mit rejtegetnek a házban? Achileo nem maradt bent annyi ideig, mint signore Mercante, jó fertály óra múlva kijött.
Ali mindenképpen a végére akart járni a rejtélynek, ezért egy darab méhviasz segítségével másolatot készített a ház kulcsáról, miután kiderítette, hogy signore Mercante a hálószobájában őrzi azt, és egy alkalmas pillanatban besurrant oda. Pár nap múlva pedig egy délután elindult, hogy kiderítse, mit őriznek olyan gondosan abban a házban, mert azt nem hitte, hogy szellemek tanyája lenne. Bizonyára, signore Mercanténak nincs ellenére ez a babonás félelem, sőt, talán még táplálja is.
Arra számított, hogy signore Mercante szerelmi fészkére fog bukkanni, ahol a vén kujon a fiatal szeretőjét rejtegeti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése