2014. január 2., csütörtök

RÉSZLET VI


A Hajdemák családban hagyomány volt az irredentizmus. Az első irredenta a szép emlékű nagypapa, doktor Hajdemák Ödemér cs és kir. jogtanácsos volt, akit a városkában ért az impériumváltás, és így joggal mondhatjuk, hogy akarata ellenére ragadt új hazájában. És bár elhagyhatta volna a várost, de a keresd a nőt mondás esetünkben is beigazolódott. És minő fintora a sorsnak, hogy a szívszerelme, az a leány, aki minden láncnál erősebben béklyózta őt meg, mikor ibolyakék szemét rávetette, hogy szegény Hajdemák nagypapa tél közepén úgy érezte, hogy rögtön elolvad alatta a hó, a legtikkasztóbb nyárban pedig vacogott… ez a leány annak a nemzetnek volt a leánya, amelyik most a történelem kedvezményezettje lett. Méghozzá, öntudatos leánya, aki legalább annyira lángolt a nemzetéért, mint Hajdemák Ödemér cs és kir jogtanácsos a sajátjáért.
Hajdemák nagypapa tehát feladta az elveit, miként a férfiak bizonyos korban hajlamosak még a legmagasztosabb elvet is feladni pusztán azért a szívdobogtató érzésért, hogy egy leány az ő vállukra hajtsa bájos, szőke fejecskéjét. Ám életüknek egy későbbi szakaszában ezt az eltévelyedést legtöbbször megbánják. És így volt ez Hajdemák nagypapa esetében is.

Ma végre kapcsolatba lépett vele Angelo, az Úr angyala, és üzent neki, hogy készüljön fel, mert kiviszi innen, úgyhogy a paplan alatt fel volt öltözve. Azonban, csalódott is volt kicsit, mert az üzenet egy közönséges papírdarabkára volt sebtében ráfirkantva, mintha nem is a menny küldötte volna.
Mindazonáltal, most boldog izgalommal várta, hogy az Úr angyala eljöjjön érte, mert ez azt jelentette, hogy ő mégse annyira méltatlan szolga, lám, kiállta a próbát, és most megszabadítják, hogy tovább hirdesse az Úr igéjét. Azért arra mégis kíváncsi volt, mindez hogyan fog majd megtörténni? Vajon az Úr angyala teljes díszében jön el érte, hogy az ellenségei megsemmisüljenek, és remegni fognak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése