2013. január 17., csütörtök

Reakciók 2



Egy barátom megtisztelt vele, és leírta véleményét a könyvről:

A freskó legendája


A „székirodalom” százdi helytartójának legújabb műve, A freskó legendája, egy igen izgalmas könyv. Véleményem szerint nagyon jól ötvözte a napjainkban oly divatos történelmi fikciókon alapuló regény műfaját a helytörténeti –honismereti- műfajjal.
Számomra a mű külön erénye a rövidsége, egy nap alatt simán el lehet olvasni. Nincs benne erőszakosan elnyújtott történet folyamat, fölösleges leírások, mellékszálak, ezeket én brownos „terjedelemnövelő” kliséknek tartom, melynek egyetlen hozadéka a hatszáz oldal megtöltése betűkkel. Zsolt művében mindez hiányzik, ÁM  benne foglaltatik az a brownos fordulatok, melyek izgalmassá, olvashatóvá teszik a művet! A gyilkosságok, a rejtélyek, konspirációk mind-mind megtalálhatóak, s a könyv végén mindenre fény is derül.
Külön szeretnék kitérni a negyedik, igen rövid történetre. Véleményem szerint a matuzsálemi kereskedő szimbolikusan Zsolt, mert ahogy jellemzi magát a matuzsálem, arról nekem a „ketrecbezárt szellem” jut eszembe. Emlékeztetőül: „mert ebben a testben, amely egy negyven éves életerős férfié, egy rozoga lélek van, amely sóvárog a halál kegyelme után és a testét már csak börtönnek érzi” (202. o.)
Zsolt regénye a browni történelmi regény eszenciája, mely ötvözve van egy nagy adag lokálpatriotizmussal, így adva ki egy kerek egészet!

Pástor Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése